Waterproject

Duurzaam toegang tot schoon drinkwater

Regenseizoenen zijn voor ons Nederlanders heel normaal. Maar voor de inwoners van Maai Mahiu ligt dat totaal anders. De ligging van het dorp, aan de rand van een bergkam, zorgt voor weinig regen en dit veroorzaakt ernstige problemen. Inwoners kunnen amper in hun dagelijkse water behoefte voorzien en de economische ontwikkeling komt niet op gang. Als gevolg van het drinken van vervuild water zien we veel ziektes onder volwassenen en sterfte onder kinderen. Een vicieuze cirkel die maar moeilijk door de inwoners zelf te doorbreken is. Kenya kinderen zet zich daarom samen met haar achterban in om schoon drinkwater te realiseren.

Gerealiseerd tot nu toe

In 2014 is er hydrologisch onderzoek gedaan naar mogelijke waterpunten rondom Maai Mahiu. Proefboringen zijn uitgevoerd en uiteindelijk hebben we boven op de berg (400 meter boven het dorp), de locatie gevonden voor een boorgat dat 40.000 liter water per dag geeft. Het boorgat is inmiddels gerealiseerd op 230 meter diepte in de berg én dit stuk land is aangekocht.

Schoon drinkwater voor schoolkinderen

Om het schone water naar het dorp te distribueren, gaat er eind 2018 een waterleiding van 7,5 kilometer aangelegd worden. Het boorgat kan elke dag 40.000 liter water afleveren. Dit is voldoende voor 2.000 mensen, ervan uitgaande dat een persoon 20 liter schoon drinkwater per dag gebruikt. Om te beginnen starten we met waterpunten op de drie belangrijkste locaties:

Betalen voor water

Voor schoon drinkwater betalen de inwoners een klein bedrag. Elk waterpunt zal worden uitgerust met een prepaid betaalsysteem van Susteq. Inwoners betalen met een tag met watertegoed voor de hoeveelheid water die zij afnemen. Opwaarderen van de tag kan via de deelnemende lokale winkels. De inkomsten worden gebruikt voor onderhoud, reparaties op korte en lange termijn én kwaliteitscontroles.

Trust

We betrekken lokale ondernemers, dorpsbewoners en autoriteiten bij de aanleg, het onderhoud en de verkoop van water om een duurzaam watersysteem te ontwikkelen. Een speciale trust wordt opgezet die zorg draagt voor het beheer van het watersysteem. Op deze manier dragen we samen bij aan de gezondheid van de gemeenschap en de economische ontwikkeling van het gebied op de lange termijn.

Mede mogelijk gemaakt door:

Het waterproject wordt mede mogelijk gemaakt door: de gezamenlijke Rotaryclubs van de Veluwe, Wilde Ganzen, Aqua for All, Scholen uit de regio Noordwest Veluwe, deelnemers van Epe klimt voor Water, deelnemers van Epe fietst voor Water, Kenya Run, ZWO-project van de Protestantse kerken, het Nieuwjaarsconcert van Rotary Epe en Innerwheel Epe.

Allen hartelijk dank voor jullie bijdrage.

Food for Water benefietdiner

Op 26 mei 2018 organiseren de clubs van Rotary Noordwest Veluwe het benefietdiner Food for Water. Hiermee bieden zij u een diner-ervaring op een unieke locatie. Eenmalig opent Artillerie Schietkamp in Oldebroek haar deuren voor 150 gasten van de gezamenlijke Rotaryclubs. Mede dankzij de support van Paresto en de leverancier van de wijnen Chateau de L’Horte gaat 2/3 van de opbrengst naar het Waterproject van Stichting Kenya Kinderen. Tevens vindt er wijnverkoop plaats.