Epe fietst voor water 2019 › Deelnemer EFVW: Steven Geerts

Nog één dag en dan is het zover: Epe Fietst Voor Water! Ben je ook benieuwd wie er allemaal mee gaan doen met EFVW? Alle deelnemers worden hier kort aan je voorgesteld. Steven Geerts is de allerlaatste van het stel. Ook hij vertelt waarom hij meedoet.

“Alleen kan ik de wereld niet verbeteren, maar met stilzitten kom ik ook nergens. Ik werk nu zo’n acht jaar met veel plezier en passie op een woning met ernstig meervoudig beperkte cliënten op het terrein van Groot Schuylenburg. Daarnaast ben ik graag actief bezig en mag ik graag sporten. Deze combinatie heb ik in mijn portret willen symboliseren.”

“Naast mijn werk heb ik mijn hart verloren aan Afrika. Via onder andere Stichting Kenya Kinderen zet ik me vol passie in om de leefomstandigheden daar te verbeteren. Sinds dit jaar zit ik, naast Erwin en Jan, in het bestuur van deze mooie stichting.”

“Jaren geleden heb ik het genoegen gehad om vier maanden in Zambia te kunnen wonen. Daar heb ik met eigen ogen gezien hoe het leven in Afrika is. Dat heeft een diepe indruk bij me achtergelaten. Iedereen kent vast wel de beelden van televisie; kinderen in oude, versleten en gescheurde kleren, vaak ondervoed. Nare ziektes, slechte hygiëne, geen opleiding… Dat was het echter niet wat zo’n indruk op mij maakte. Wat wél indruk maakte? Als je door alle ellende heen kijkt, dan zie je blije en gelukkige mensen. Mensen die niet klagen over hun ellende maar leven met de dag en met wat die dag hen brengt. Niet klagen over wat je niet hebt, maar blij zijn met wat je wel hebt. Niet op je horloge kijken, maar de tijd hebben. Is het niet zo dat wij westerlingen daar nog veel van kunnen leren?”

“Persoonlijk blijf ik het verbazingwekkend vinden dat er op veel plekken in Afrika nog altijd geen goede watervoorziening is. Dat er kinderen op straat moeten leven en niet naar school kunnen. Ook komen daar ziektes voor die wij in de westerse wereld al lang niet meer kennen. En laten we het er maar helemaal niet over hebben hoe ze in Afrika met gehandicapten omgaan. Maar wat kan ik daar aan doen?”

“Ook ik hoor mezelf regelmatig klagen over kleine onbelangrijke dingen. Ook sta ik zelf maar wat graag te lang onder de douche. Wat voor mij in Nederland zo vanzelfsprekend en normaal lijkt, is voor veel mensen op een andere plek in de wereld een verspilling van een kostbaar luxeproduct. Toen ik echter in aanraking kwam met Stichting Kenya Kinderen, zag ik een kans om mij met anderen in te zetten om de leefomstandigheden in Maai Mahiu (Kenia) te verbeteren.”

“Vijf jaar geleden deed ik mee aan de eerste editie van Epe Fietst Voor Water. Drie 3 jaar geleden met Epe Klimt Voor Water en ik kijk er naar uit om morgen met de nieuwe groep EFVW-deelnemers het vliegtuig te stappen!”

“Mensen in hun kracht zetten, mogelijkheden versterken en niet onnodig zaken overnemen. Dat zijn dingen die ik in mijn werk erg belangrijk vind. Al die aspecten zie ik sterk terugkomen in de manier waarop Stichting Kenya Kinderen te werk gaat. De lokale bevolking mogelijkheden geven om het straks op eigen kracht nog beter te gaan doen. Dat is toch wat we allemaal willen?”