Epe fietst voor water 2019 › Drukbezochte infoavond in grand-café Cornelis

De laatste informatieavond voor Epe Fietst Voor Water 2019 is drukbezocht. Er waren al 23 aanmeldingen voor de tweede editie die september volgend jaar plaatsvindt. Maar toch blijkt dat er van de ruim twintig personen die er 17 oktober in grand-café Cornelis aanwezig zijn, zo’n vijftien serieuze interesse tonen om ook mee te gaan fietsen. Of ze zich allemaal gaan aanmelden voor Epe Fietst Voor Water 2019 is nog niet bekend. Erwin van Andel heeft een ieder niettemin zeer enthousiast toegesproken.

Zo is deze avond de fietstocht van dag tot dag door hem uiteengezet. Erwin, die een paar weken geleden zelf in Kenia was om de reis uit te stippelen, vertelt de aanwezigen dat de tocht iets korter gaat zijn dan in 2015. “Toen hebben we ongeveer 800 kilometer gefietst, nu zal dat rond de 550 kilometer zijn. In 2015 was het een prachtige, maar ook loodzware tocht. Er is toen niets ergs gebeurd ofzo, maar sommige plekken bleken uiteindelijk best moeilijk begaanbaar. Daar hebben we van geleerd. We hebben de veiligheid voor de groep nu nog beter gewaarborgd. We willen dezelfde beleving creëren, maar dan met een nog betere begeleiding.”

Fietsen voor Stichting Kenya Kinderen

Net als in 2015 fietst de groep voor een aan te leggen waterput (bore hole). Deze genereert 40 kuub water per dag. “Daarmee kan je tussen de 20.000 en de 30.000 personen van water voorzien. Volgend jaar fietsen we voor een aantal nieuwe bore holes. De Stichting Kenya Kinderen wil daarnaast eigenlijk een eigen waterleidingsbedrijfje opstarten. Via waterkiosken zouden we zelfs nog iets commercieels met het gewonnen water kunnen doen. Zo kan men er in Kenia ook nog wat extra geld aan verdienen.”

Wat kost deelname aan Epe Fietst Voor Water 2019?

Ook heeft Erwin verteld over het inleggeld (3500 euro) wanneer je wilt meedoen aan Epe Fietst Voor Water 2019. “Het is inderdaad veel geld. Toch is daarmee alles betaald: vliegreis, overnachtingen, vervoer, een te maken safari, maaltijden en water. Andere consumpties zijn voor eigen rekening.” Daarbij legt hij uit dat deelnemers ook nog eens een extra sponsorbedrag van minimaal 500 euro moeten binnenhalen. “We fietsen natuurlijk voor het goede doel. Al het binnengehaalde geld gaat naar Stichting Kenya Kinderen. We zijn erg blij als we rond de 30.000 euro gaan binnenhalen.”