Epe Fietst Voor Onderwijs 2024 › In het nieuws › onderwijs 2024 › Eerste bijeenkomst Epe Fietst Voor Onderwijs 2024

Fietsen door Kenia en geld inzamelen voor het goede doel. Voor Stichting Kenya Kinderen is het een bijzondere manier om, met hulp van tientallen andere sportievelingen, diverse prachtige projecten in dat Afrikaanse land te bekostigen. Zoals de bouw van een eigen kindertehuis. Of de aanleg van een waterleiding en het slaan van diverse bronnen, zodat een dorp van stromend water kan worden voorzien. De derde fietstocht door Kenia is aanstaande. Het duurt weliswaar nog vijftien maanden, maar de officiƫle aftrap is maandagavond 28 november gegeven in Kulturhus EGW in Epe.

Ruim dertig geĆÆnteresseerden luisterden naar een mooie presentatie van Erwin van Andel. De voorzitter van Stichting Kenya Kinderen vertelde over de bijzondere route van ruim 600 kilometer die in februari 2024 op stapel staat. “In februari 2024 gaan we fietsen naar het natuurreservaat de Masai Mara. Dit is de thuisbasis van het Masai-volk.” In acht etappes fietst de groep mountainbikers door de zogenaamde wildlife conservancies (buitengebieden van de Masai Mara) en wordt ook Hell’s Gate National Park aangedaan. “We fietsen gemiddeld op 2000 meter hoogte. We gaan ook heel veel klim- en hoogtemeters in de route krijgen. Maar anders dan de vorige keer in 2019 zullen we dit keer heel veel offroad wegen gaan gebruiken. Het wordt best pittig. Maar het eindresultaat is er ook naar. Traditiegetrouw eindigen we uiteindelijk natuurlijk bij ons eigen Boresha kindertehuis. Daar kunnen de fietsers kennismaken met de kinderen die we opvangen en met alles wat we daar als stichting sinds 2007 bewerkstelligd hebben.”

Kindertehuizen in Kenia

In 2015 en 2019 vonden er twee edities van Epe Fietst Voor Water plaats. Dit keer wordt er niet gefietst voor water, dit keer is onderwijs het goede doel. Dat komt zo. In Kenia gaat er de komende jaren het nodige veranderen als het gaat om kindertehuizen. “Binnen nu en acht jaar mogen er volgende de Keniaanse regering geen kindertehuizen meer zijn. Deze maatregel heeft er bij het bestuur van Stichting Kenya Kinderen voor gezorgd dat wij ook moeten nadenken over een andere invulling van ons kindertehuis. De bouw van een school op ons terrein, stond al jaren op ons verlanglijstje. Zo hou je als stichting de kosten voor onderwijs wat meer binnen de perken. Door de toenemende kosten van het onderwijs, hebben wij besloten om onze eigen school, de Boresha Academy, te bouwen.”

Daarnaast heeft de school (waarvan de bouw inmiddels begonnen is) een belangrijker doel. Een deel van de kinderen tussen de 4 en de 14 jaar die daar naar school gaat, zal voor hun overnachtingen dan gebruik gaan maken van de gebouwen. Met deze derde fietstocht, die heel bewust Epe Fietst Voor Onderwijs genoemd is, probeert de stichting geld in te zamelen om een groot deel van de bouw van de school te bekostigen. De eerste vier aanmeldingen zijn deze maandagavond al binnengekomen. Erwin van Andel: “We hopen dat er minimaal 35 personen mee gaan fietsen. Het lokale reisbureau African Horizons Travel & Safari is inmiddels druk bezig met het uitstippelen van de exacte dagetappes. Eten, drinken en overnachten is uiteraard allemaal geregeld. Voor de eerste en de laatste dag wordt er een hotel gezocht en tijdens de andere dagen van Epe Fietst Voor Onderwijs 2024, wordt er op de finishplek steeds een kampement met tenten neergezet.

Wil jij ook meefietsen in februari 2024? Of heb je behoefte aan een globale presentatie en meer achtergrondinformatie? Neem dan contact op met Erwin van Andel via tel.: 06-22479568 of email: kenyakinderen@gmail.com.