Fietsen in Kenia, waarom zou je dat doen? Er zijn geen fatsoenlijke wegen, laat staan fietspaden. Er zijn weinig deugdelijke kampeerplekken. Er is praktisch geen stromend water. Er is weinig schaduw, enkel een brandende zon. Voor velen genoeg redenen om er niet aan te beginnen. Toch zijn er 32 personen die 7 september wel naar Kenia vertrekken om daar deze prachtige uitdaging aan te gaan. Ze willen hiermee geld inzamelen voor het Waterproject Maai Mahiu. Epe Fietst Voor Water 2019 is aanstaande!
Even een paar jaren terug in de geschiedenis. In 2015 is de eerste editie van ‘Epe Fietst Voor Water’ gehouden. Deze zware fietstocht op mountainbikes was het vervolg op ‘Epe Klimt Kilimanjaro’, waarbij voor het eerst een grote uitdaging werd aangegaan om geld in te zamelen voor het Boresha kindertehuis. De wandeltocht was zo’n groot succes (zeven klimmers bereikten de top van de hoogste berg van Afrika en haalden daarmee 35.000 euro op) dat we op zoek waren naar een andere sportieve uitdaging.
Ook die fietsuitdaging van 2015 was dus volledig gericht op geld in te zamelen voor een te starten waterproject voor het dorp Maai Mahiu. Het dorp heeft een enorme waterschaarste. Hygiënische omstandigheden zijn slecht. Veel mensen zijn iedere dag bezig om water te vinden. Anderen zijn veel geld kwijt om aan water te komen. Dat maakt de leefomstandigheden behoorlijk moeilijk. Stichting Kenya Kinderen vindt dat daar iets moet veranderen. Dat kan alleen bewerkstelligd worden als er een waterleiding wordt aangelegd met waterpunten. Dit is een groot en duur project.
Om die reden is Epe Fietst Voor Water 2015 opgestart. De route werd bepaald, de inschrijving geopend. De route in 2015 was een symbolische. De deelnemers wilden water naar het dorp brengen. Dus werd er gestart aan de Indische Oceaan. In negen dagen tijd fietsten ze door een groot ‘niemandsland’ van kust naar binnenland. De route van ruim 750 kilometer leidde naar het weeshuis in Maai Mahiu.
De 32 deelnemers deden mee aan de sportieve stimulans van hun leven. Extreme temperaturen tot wel 40 graden? Een route door een onherbergzame omgeving waar eigenlijk helemaal geen wegen of paden liepen? Bizarre hoeveelheden lekke banden? Vele meters die geklommen moesten worden? Er waren talloze sportieve uitdagingen. Maar dat alles werd ruim goedgemaakt door de gezellige sfeer in de groep, de bijzondere omgeving waar gefietst werd, de uiterst vriendelijke mensen die we onderweg tegenkwamen. Ook het financiële resultaat was geweldig. Toen we op 8 februari 2015 bij het Boresha weeshuis in Maai Mahiu over de finish fietsten, hadden we met z’n allen ruim 80.000 euro opgehaald voor het Waterproject Maai Mahiu. Wat een geweldig resultaat!
Eenmaal terug in Nederland na deze eerste editie, zeiden enkele deelnemers dat zij over een aantal jaren wel weer terug wilden om nog een keer te fietsen. Met deze woorden in het achterhoofd en de vraag om het waterproject uit te breiden, zijn wij in 2018 gestart met de voorbereidingen voor ‘Epe Fietst Voor Water 2019’.
Editie 2 van Epe Fietst Voor Water moet geen reünie worden van de eerste editie, maar een uitdaging op zichzelf. Daarom is er een nieuwe route uitgestippeld. De route wordt een ‘rondje om Mount Kenya’, de hoogste berg van Kenia. De omgeving is zeer uitdagend. We fietsen in een groene, bergachtige omgeving tussen thee- en koffieplantages, dwars door ongerepte natuurparken, maar ook door diverse dorpen en op hoogvlaktes met geweldige vergezichten over The Rift Valley.
Op 7 september vertrekken we naar Kenia: 32 fietsers, 26 mannen en zes vrouwen. Van deze groep zijn tien deelnemers uit 2015 van de partij. Na acclimatisatie zullen we de eerste dag fietsen op dinsdag 10 september.
Dag 1
We starten in Kiamutugu, een klein dorp aan de zuidkant van Mount Kenya. Al kronkelend over onverharde weggetjes en geitenpaadjes langs de hoofdwegen hebben we na 82 kilometer de eerste overnachting bij een kerkje ten noorden van Chuka.
Dag 2
De tweede fietsdag aan de oostzijde van Mount Kenya brengt ons na ruim 70 kilometer in Meru, waar we overnachten op een grasveld bij Kiamiru Secondary School.
Dag 3
Tijdens de derde dag fietsen we aan de noordzijde van Mount Kenya dwars door een deel van Mt. Kenya National Park naar Nanyuki. Na 90 kilometer overnachten we vlak bij Ol Pejeta National Park, op een stukje land naast een kerkje. We zijn dan halverwege de route. Op de vierde dag is een rustdag ingepland. Dan brengen we een bezoek aan het National Park dat bekend staat om haar inzet voor neushoorns en chimpansees.
Dag 5
De vijfde fietsdag is qua kilometers de langste. Op deze dag leggen we een afstand van 105 kilometer af. De route voert langs Ol Pejeta NP door een woestijnachtige omgeving waar veel wild loopt. Het laatste deel van de dag zal vooral uit klimmeters bestaan. We komen aan in Nyahururu waar we bij Thompson Falls overnachten.
Dag 6
Op de zesde dag fietsen we op een hoogvlakte met schitterende vergezichten over The Rift Valley. Vanwege de hoogte (ongeveer 2.800 meter) zal het grootste probleem de ijle lucht zijn. Na 81 kilometer overnachten we in een bosrijke omgeving op een kampeerplek in de buurt van Nyandarua aan de westkant van Mount Kenya.
Dag 7
De laatste fietsdag moet ons naar Maai Mahiu brengen. We fietsen ruim 87 kilometer. We zullen meer afdalen dan klimmen en brengen een bezoek aan de plek waar de waterput van het waterproject is (Kijabe).
De laatste 12 kilometer gaan steil naar beneden. Uiteindelijk zullen we finishen bij het Boresha kindertehuis. We hebben dan een dikke 500 kilometer in zes dagen afgelegd op onze mountainbikes.
Buiten de sportieve uitdaging gaat het de 32 deelnemers vooral om de bijdrage die ze met de fietstocht aan de uitbreiding van Waterproject Maai Mahiu kunnen leveren. Het waterproject waar nu aan wordt gewerkt, is bedoeld om 2.000 inwoners van schoon en betrouwbaar drinkwater te voorzien. De plaatselijke basisschool (Ngeya Primary School), het ziekenhuis (Maai Mahiu Health Centre) en het Boresha kindertehuis worden aangesloten op het waterproject. Tevens komen er twee waterpunten voor de plaatselijke bevolking.
Aangezien de waterbehoefte erg groot is, is een uitbreiding van dit Waterproject Maai Mahiu een grote wens van Stichting Kenya Kinderen en de, door henzelf opgerichte, lokale Maai Mahiu Waterboard. Een tweede waterput die eenvoudig aangesloten kan worden op het waterproject, kan de wateropbrengst zelfs verdubbelen. Dit maakt dat er 4.000 mensen van water voorzien kunnen worden. Tevens worden er twee extra waterpunten in het dorp gebouwd om het water zo dicht mogelijk bij de bevolking te brengen. De opbrengst van Epe Fietst Voor Water 2019, die hopelijk weer net als de eerste editie, een groot bedrag wordt, is bestemd voor deze uitbreiding van Waterproject Maai Mahiu.
Oh ja, wil je dit project sponsoren? Maak dan een geldbedrag over naar NL 89 RABO 0336 7788 64, t.n.v. ´Epe Fietst Voor Water´