Kenia is een arm land. Een dak boven je hoofd, eten en gratis stromend water zijn hier dus van levensbelang. Toch zijn er veel families die veel moeite hebben om in dit land te overleven. Soms kunnen ouders hun eigen kinderen niet eens onderhouden. Het is dus niet voor niets dat Stichting Kenya Kinderen jaren geleden is begonnen met de bouw van het Boresha kindertehuis in het plaatsje Maai Mahiu.
Daarnaast zet de stichting zich in om de bevolking van diezelfde gemeente aan stromend water te helpen. Zo worden er verschillende acties (zoals Epe Fietst Voor Water en de Jumbo Koopjesmarkt voor Kenia) bedacht. De stichting wordt eveneens geholpen door diverse sponsoren. In onderstaand verhaal proberen we vanuit verschillende invalshoeken en oogpunten de situatie in een land als Kenia te vertellen. We hebben diverse gesprekken gevoerd met personen die allemaal wel één aspect over het land in het algemeen en over Stichting Kenya Kinderen in het bijzonder vertellen. Kort en goed: Kenia en Boresha: vanuit diverse invalshoeken bekeken…
“Ik ben Eric Olonana, 44 jaar en werkzaam in de toeristische branche. Als chauffeur (African Horizons) breng ik diverse vakantiegangers naar de mooiste plekjes in dit land. En dat zijn er veel, want het land Kenia is prachtig. Er zijn hier vele wildparken, er is veel cultuur, het landschap is prachtig. Ja, natuurlijk is dit land arm. Het grootste probleem is dat niet overal stromend water is. Een paar jaren geleden was ik voor de eerste keer chauffeur voor Erwin van Andel. Hij was met een groep Nederlanders door Kenia aan het fietsen. Om geld in te zamelen voor een goed doel: stromend water krijgen bij hun kindertehuis. Prachtig, vond ik dat. Inmiddels is het Boresha kindertehuis hierdoor in de wijde regio bekend geworden.”
“Het aantal kinderen dat geholpen wordt, is natuurlijk weinig. Maar het belang van deze hulp is juist groot. De kinderen hebben een thuis gekregen. Aan dat gegeven moet je je vasthouden. Mijn idee? Het Boresha kindertehuis zou wellicht nog meer zelfvoorzienend kunnen worden. Voorheen was er bijvoorbeeld vee. Daar zijn ze helaas mee gestopt omdat het veel tijd kostte. Het levert echter ook het nodige geld op. Je zou kunnen proberen om er toch weer een aantal koeien neer te zetten, zodat er dagelijks melk komt voor de kinderen. Zodat ze af en toe eigen vlees hebben. De resterende liters en het eventuele extra vlees van het vee, zou verkocht kunnen worden. Wellicht dat een vader van één van de kinderen van het Boresha kindertehuis deze taak wel op zich kan nemen?”
“Dit jaar houdt Erwin weer een inzamelingsactie. Ze gaan in september weer een fietstocht ondernemen en willen daarmee geld inzamelen om te zorgen dat er een waterbron geslagen kan worden. Zodat de inwoners van een klein gehucht zoals Maai Mahiu allemaal stromend water krijgen. De mensen uit Epe hebben een groot hart.”
(Eric staat vierde van rechts, pal tussen het reisgezelschap dat in februari 2019 in Kenia was)