Kenia en Boresha › Kenia en Boresha… (deel 3)

Kenia is een arm land. Een dak boven je hoofd, eten en gratis stromend water zijn hier dus van levensbelang. Toch zijn er veel families die veel moeite hebben om in dit land te overleven. Soms kunnen ouders hun eigen kinderen niet eens onderhouden. Het is dus niet voor niets dat Stichting Kenya Kinderen jaren geleden is begonnen met de bouw van het Boresha kindertehuis in het plaatsje Maai Mahiu.

Daarnaast zet de stichting zich in om de bevolking van diezelfde gemeente aan stromend water te helpen. Zo worden er verschillende acties (zoals Epe Fietst Voor Water en de Jumbo Koopjesmarkt voor Kenia) bedacht. De stichting wordt eveneens geholpen door diverse sponsoren. In onderstaand verhaal proberen we vanuit verschillende invalshoeken en oogpunten de situatie in een land als Kenia te vertellen. We hebben diverse gesprekken gevoerd met personen die allemaal wel één aspect over het land in het algemeen en over Stichting Kenya Kinderen in het bijzonder vertellen. Kort en goed: Kenia en Boresha: vanuit diverse invalshoeken bekeken…

 

“Ik ben Jane Wanjiku Wamaitha, 18 jaar. Jaren geleden woonde ik in Nairobi. Ik ben grotendeels opgevoed door mijn grootouders. Die wonen in Nakuru, dat is zo’n 2 uur rijden van hier. Ik heb nog een broer, hij heet Joseph.”
“Toen ik vier jaar was, zijn mijn ouders gescheiden. Mijn vader is inmiddels overleden, mijn moeder leeft nog, maar daar heb ik niet heel veel contact meer mee. Heel eerlijk? Ze kon me niet opvoeden, er waren te veel problemen. Ik verwijt haar niets. Want een kind afstaan aan een andere partij, dat doe je niet zo maar als moeder.”
“Sinds zes jaar woon ik dus in het Boresha kindertehuis.  Ik zie mijn familie minder, maar ik ben zo blij dat ik hier ben. Dit is mijn thuis. Dit is de plek die me helpt om te groeien. Letterlijk en figuurlijk. Dit is de plek waar ik zeker ben dat ik nooit meer met honger naar bed hoef te gaan. Dit is de plek van onvoorwaardelijke liefde.”
“Ik heb de Tumutumu Girls High School afgerond. Ik volg nu computerles op de Girls High School in Maai Mahiu. Daarna ben ik vastberaden om naar de universiteit te gaan. Ik zou uiteindelijk graag journalist willen worden. Het land Kenia heeft zo veel mooie verhalen. Mijn persoonlijke ervaringen en historie zorgt er voor dat ik nog beter weet wat ik had en wat ik nu heb…”

(Jane staat rechts op de foto, ze is gefotografeerd naast haar beste vriendin Joyce)