Als kersverse supermarktdirecteur doe je veel om aandacht te generen. Toen een theemerk in 2006 een landelijke wedstrijd uitschreef om de mooiste display van Nederland te maken, werd Erwin van Andel getriggerd. De hoofdprijs? Een reis naar Kenia; het land waar die theeblaadjes verbouwd werden. Wat bleek? Van Andels moeite was niet voor niets geweest: zijn supermarkt won…
De trip hing van pracht, praal en talloze luxe momenten aan elkaar. Erwin van Andel en collega Jan Brinkman hadden een ongelofelijke tijd. Toch groeide een totaal onverwachtse gebeurtenis tijdens die trip uit tot hun beider levensmissie. Een bezoek aan een klein kinderweeshuis (Maai Mahiu Children’s Home) bleek dermate indrukwekkend dat ze hier geld voor wilden inzamelen. Het was de start van een eigen goede doelenactie en het ontstaan van Stichting Kenya Kinderen. Stichting Kenya Kinderen is sinds 2007 actief. Marco van der Haar is inmiddels als derde bestuurslid bij de stichting betrokken. Afwisselend is het trio bestuursleden gemiddeld zo’n 2 keer per jaar in Kenia te vinden om diverse projecten te begeleiden.
De goede doelen-projecten (zoals Epe Fietst Voor Water en Epe Klimt Voor Water) van de Nederlandse stichting bevinden zich in het dorp Maai Mahiu (de naam betekend heet water). Het dorp is gelegen in een riftvallei. Daardoor valt er in Maai Mahiu en verre omgeving vrijwel geen regen. Dat heeft echter grote gevolgen voor de inwoners. De Stichting Kenya Kinderen helpt hen. Zo heeft de stichting in 2009 een stuk grond van ruim 2 hectare gekocht. Daar is inmiddels een nieuw weeshuis gebouwd, genaamd ‘Boresha Maisha ya Mtoto Mkenya’ (verbetering van het leven van een kind in Kenia).
In het Boresha-weeshuis worden ongeveer zestig kinderen opgevangen. Het totale complex bestaat uit vijf vertrekken. Hier worden momenteel zo’n 60 weeskinderen opgevangen. De weeskinderen gaan overdag bijvoorbeeld naar een private-school, waarbij zij goed onderwijs krijgen. Bij het weeshuis helpen de kinderen mee in de huishouding of werken ze in het naastgelegen stuk landbouwgrond om groente en fruit te verbouwen. Door de verkoop van maïs, mango’s, bananen, kabbetjes (kool), prei en tomaten komt er geld binnen en is het weeshuis inmiddels ‘self supporting’ geworden. Men gebruikt er duurzame energiebronnen. Ook zijn er waterleidingen vanuit de bergen aangelegd.
Samengevat? Maai Mahiu is mede door Stichting Kenya Kinderen een oase in de droogte geworden.
[tekst: Dennis Dekker, Media Magneet]